wah! best!

Followers

Jom klik

Sunday, January 09, 2011

Bagaimana membina favicon di sebelah URL

Salam semua.. hari ini saya nak bagi tutorial bagaimana nak letak gambar @ ikon disebelah url. saya buat post ini juga sebab ada seorang follower minta ajar.. dan harap semua boleh buat mengikut kaedah ini. saya pasti ramai yang dah buat. siap ada yang boleh bergerak-gerak lagi kan. Tujuan adalah untuk menambah cantik dan perhatian kepada blog kita. ok tutorial bermula sekarang

Langkah 1. bina dan reka ikon kita sendiri.

Mula-mula pilih gambar atau animation yang anda inginkan. kemudian terus pergi ke laman web http://www.iconj.com Disini juga anda boleh memilih ikon kesukaan anda.. ada macam-macam!


Langkah 2: Upload it

Perasan tak disebelah kanan atas ada 'free favicon hosting' (seperti dalam gambar). ok korang upload gambar tersebut disitu. setelah selesai anda akan dapat seperti ini


Anda ada 2 pilihan. sama ada nak guna Direct Download atau Host it @ IconJ.com.Pastikan anda mengikut arahan yang diberi k!

Langkah 4: Letakkan code tersebut dalam blogger xml layout.

log in ke akaun blogger anda dan pergi ke design > edit html

anda perlu letakkan code tersebut diatas head page. Ini saya bagi contoh hakmilik saya k :)


Selesai dah.. kalau tak jadi bagitahu k! Sekian

6 comments:

cik aied said...

hehe...thanks 4 the tutorial! dah jadi dah ;)

Eddy said...

terima kasih..:)

Nic Da Nic said...

ooo...

TikkoSS said...

ni nampak cam best.. nak try jugak laa..

adYna said...

dah berjaya tq ek..

Eddy said...

sama-sama :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...